torstai 23. huhtikuuta 2015

Vintin pihanpuoleisen päädyn uusiminen

Projektin alussa pidimme vintin pihanpuoleista päätykolmiota talon ulkovuorauksen hienoimpana osana. Tämä osa edusti nimittäin talon vanhinta olemassa olevaa ulkoverhouksen vuosikertaa, eikä siihen ollut koskettu lainkaan ulkovuorauksen edellisen uusimisen yhteydessä. Tämän saattoi päätellä siitä, että päätykolmion laudoitus oli selvästi "eriparinen" muuhun laudoitukseen nähden. Käytetty lauta oli leveämpää kuin talon muissa seinissä, ja maalin sävy oli muualla käytettyä kirsikanpunaista selvästi lämpimämpi. Päätykolmion laudoitus oli kuitenkin irrotettava ja korvattava uudella, koska punaisen pinnan päälle maalaaminen olisi tehnyt huomattavan sävyeron päätykolmion ja seinän välille. Kammarin punaisen seinälaudoituksen olimme uusineet jo aiemmin.

Ulkovuorauksen uusimista suunnitellessamme ja uutta sävyä miettiessämme saimme tukea päätökselle yllättävältä suunnalta. Kävi nimittäin ilmi, että talomme esiintyy Edvin Laineen 1983 valmistuneessa elokuvassa Akaton mies. Elokuvassa talo on keltainen, ja ikkunanpuitteet sekä nurkkalaudat ruskeat. Elokuvasta inspiroituneina päätimme muuttaa talon uudelleen keltaiseksi. Nurkkalaudat maalattiin kuitenkin valkoisiksi, koska kelta-valkoinen yhdistelmä antaa raikkaamman vaikutelman kuin kelta-ruskea.

Päätykolmio on ollut työn alla viime kuukaudet, ja nyt se on lähes valmis. Vastakkainen pääty valmistui muutama kuukausi sitten, siitä voi lukea postauksesta Ikkunan palauttaminen vintin joenpuoleiseen päätyyn. Toisin kuin joenpuoleisessa päädyssä, pihan puolella oli jo alun pitäen ikkuna paikallaan. Riemastuttavin episodi päädyn uusimisen yhteydessä tapahtui helmikuussa, kun ikkunan yläpuolisen laudoituksen irrottamisen yhteydessä kurkihirrestä löytyi kaksi kolikkoa. Tästä kerrotaan Rahalöydössä.



Pihanpuoleinen pääty ennen työn aloittamista. Seinän ja päätykolmion sävyero
näkyy kuvassa.
 
Seinä maalattu ja kammarin ikkuna uusittu.

Alumiinikiskoista rakennettu taso
helpotti työskentelyä.

Uutta lautaa.

Seinän laudoitusta tasataan.

Kolmion alareunan työstämistä varten tehtiin toinen, matalampi teline.

Seinälaudoituksen yläosa ja kolmion alaosa tasattu.

Korkeampi teline taas käytössä. Kolmion laudat maalattu, rimoja kiinnitetään.

Kolmio rimoineen maalattu, vintin ikkunakin on asetettu takaisin paikalleen.

Eilen otettu kuva valmiista päätykolmiosta. Erona
edelliseen kuvaan on kolmion ja seinälaudoituksen
välissä oleva vaakasuora lauta, jonka oikeaa nimeä emme
edes tiedä. Vesilauta? Pisaralauta?

Taas on yksi osa torpasta saatu valmiiksi, ja tämä työvaihe muutti kyllä talon ulkonäköä huomattavasti. Koko vanha puoli on nyt kauttaaltaan keltainen, ja uusi sävy istuu maisemaan paremmin kuin vanha kirsikanpunainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti