tiistai 24. helmikuuta 2015

Kammarin lattian uusiminen

Kammarin lattian uusiminen oli kokonaiskestoltaan tuvan lattiaa huomattavasti nopeampi projekti, joka tehtiin yhden kesän aikana. Kammarin lattia on toki pinta-alaltaan tuvan lattiaa pienempi, eikä siihen liittynyt kellarin kaltaisia erillisiä isohkoja työkokonaisuuksia. Tuvan lattiasta voi lukea otsikon Tärkeintä on alta. Kammarin lattian lähtötilanne oli samankaltainen kuin tuvan puolella: muovimaton alla ollut, päällisin puolin melko siistin näköinen maalattu lautalattia. Vaikka lattia näytti päällepäin hyväkuntoiselta, oli kuitenkin selvää, että se oli parasta avata ja rakenteet tarkastaa. Lattiarakenne on arviolta 1950-1960 -luvulta. Lattian uusimisen aikaan purettiin ja rakennettiin uudelleen myös huoneen koilliskulman perustus, joka oli pettänyt. Tästä kerromme erillisessä tekstissä myöhemmin.



Arviolta 1900-luvun puolivälissä tehty lautalattia.

Kammarin lattia oli kapeaa lautaa joka lohkeili irrotuksessa niin herkästi, ettemme lopulta enää edes varoneet. Laudan alla oli purueriste, jossa oli parissa kohdassa pienellä alueella kostumisen jälkiä. Puru oli kuitenkin yleisesti ottaen varsin puhdasta, ja laudoituksen alla olleet kakkosneloset hyväkuntoisia. Tuvan lattian alukseen -joka siis oli multapenkki- verrattuna kammari oli "vähälöytöinen" (lue: tylsä). Purun lapioinnin jälkeen (kaikki hauska loppuu aikanaan!) pääsimme tarkastelemaan lattian perustusta, betonilaattaa.



Tuvan ja kammarin välinen kynnys
oli heikossa kunnossa, ja
kynnyksen vieressä ollut puru oli
kostunut pistemäiseltä alueelta.
Lattialautoja irrotetaan.
 
 


Tässä vaiheessa kävi viimeistään selväksi, että oli ollut oikea ratkaisu purkaa lattia, sillä betonilaatta oli murtunut. Harkitsimme muitakin rakennevaihtoehtoja, mutta päädyimme tekemään uudesta lattiasta saman tyyppisen, kuin mitä vanha oli ollut. Poistimme betonin, ja puhdistimme sen alta paljastuneen maapohjan. Talon nurkalla, aivan kammarin vieressä kasvoi suuri kaksihaarainen koivu, jonka juuret tulivat esiin lattian alta betonin ja sen alla olleen hiekkakerroksen poiston jälkeen. Juurilla on saattanut olla osansa betonin hajoamisessa, mutta asiaan on saattanut vaikuttaa myös se, että vanha betonilaatta ei ollut kovinkaan laadukasta tekoa. Oli miten oli, maanpinnan puhdistuksen jälkeen teimme muotin pönttöuunin perustuksen ympärille. Valoimme betonin kolmessa osassa, joista ensimmäinen tehtiin muottiin. Kun uunin ympärys oli kovettunut, valoimme toisen, lähes lattianlaajuisen betonilaatan. Lopuksi peitimme betonilla vielä uunin takana olevan nurkan. Betonin alle laitoimme kapillaarikatko- ja lecasorakerrokset, joiden väliin tuli geotex-kangas. Lecasoran päälle asettelimme muotoon leikatut routalevyt, joiden päälle laitoimme betonia tukevan teräsverkon. Betonilaatan yläpuolelle kiinnitettiin uutta puumateriaalia olevat lattiavasat, joiden lomassa on tällä hetkellä pellavaeriste. Lattiavasojen päälle laitettiin lankut, jotka ovat tuvan vanhasta lattiasta.



Murtumat betonissa näkyvät selvästi, kuten myös
lattian kaltevuus. Perustus on jo tässä vaiheessa
poistettu seinän alta.


Uunin edustalla betoni oli säilynyt ehjänä.

Betonin alta tuli esiin hiekkaa...

...jonka loppusijoituspaikaksi valikoitui alue
kammarin seinän ulkopuolella.

Pönttöuunin perustusta.

Hiekkaa ei tarvinnut kantaa kauas, vain ikkunasta ulos!

Maata näkyvissä!

Ensin betonoitiin uunin ympärys.

Maapohja peitetty soralla.


Geotex ja lecasora.

Routalevyt paikoilleen aseteltuina.

Betonin sekoittamiseen, kantamiseen ja levittämiseen
kului yksi päivä.
 
Betonin levittämistä helpottamaan tehtiin silta.



Betonia tasoitetaan.
 

Painoimme kädenjälkemme märkään
betoniin, ja merkitsimme myös päivämäärän
tiedoksi tuleville torpanomistajille.
 
Betoni sai kovettua muutaman päivän muovin alla.


Muovi poistettu, betonilaatta melkein valmis.
Pönttöuunin takana oleva nurkka on enää betonoimatta.
Uudet lattiavasat uudesta puusta.
Eristeet laitetaan myöhemmin.


Tämänhetkinen tilanne. Tuvan vanha, kammarin uusi
lattia.

Tällä hetkellä kammari palvelee puutyöverstaana, koska tarvitsemme (=Pekka tarvitsee) lämmitettävän työskentelytilan. Siirsimme siis kammariin höyläpenkin ja muita tarpeellisia työvälineitä, jotka aiemmin olivat olleet tallissa. Talon nurkalla kasvanut koivu kohtasi loppunsa pari vuotta sitten. Juurien kanssa taistelu jatkuu.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti