tiistai 10. helmikuuta 2015

Pommi, mikä pommi?


Päätyseinää. Vanhojen pinkopahvien
riekaleita näkyy seinän alaosassa.
Kesällä 2008 kävimme talossa ensimmäistä kertaa. Paikalla esittelyssä oli pari muutakin kiinnostunutta, mutta tungokseen asti ei väkeä missään vaiheessa ollut. Seisoskellessamme kahdestaan tuvassa, kurkkasi oviaukosta pariskunta, joka ei kuitenkaan tohtinut astua sisään tupaan, vaan kääntyi saman tien kannoillaan ja suuntasi takaisin kohti ulko-ovea. Eteisestä kuului kovaääninen toteamus: "Pommi mikä pommi." Näin jälkeenpäin uskon, että seinähirsien epäsiistit tummanpuhuvat pinnat säikäyttivät nämä uteliaat matkoihinsa. Saattoi se toki olla se kaamea muovimattokin, vähemmästäkin ihminen pelästyy.






Lastulevyjä poistetaan.
Lattianrajassa huvenneet villat.
Nurkasta pursusi purua ja villaa.


Seinistä kolme oli hirrellä, tosin kyse ei ollut puhtaista, siistityistä hirsipinnoista. Näissä pinnoissa oli satamäärin nauloja ja nastoja, pölyä, purua sekä pinkopahvin ym. pintamateriaalien riekaleita. Neljättä seinää peitti lastulevy, sen alla koolingit, joiden alla oli pinkopahvi ja tapetti. Koolinkien välissä oli ollut eristeenä villaa, joka oli suurelta osin joutunut pesänrakennusaineeksi. Aloitimme urakan imuroimalla karisevan roskan irti seinistä. Poistimme sen jälkeen kaikki pintamateriaalit, sekä seinässä törröttäneet naulat. Seinissä kiinni oleviin sanomalehden paloihin varoimme visusti koskemasta.



Pinkopahvin riekaleita lattian...
...ja katonrajassa.



Pinkopahvipinta lastulevyn ja
koolinkien poiston jälkeen.





Pinkopahvin alla ollut tapetti.



Gifuaakkosilla kirjoitettua suomenkielistä tekstiä päätyseinässä.

Kun hirsipinta oli kauttaaltaan näkyvissä, alkoi korjaustyö. Päätyseinää kengitettiin neljän hirren verran, lisäksi seinää paikattiin useasta kohdasta. Hirsistä poistettiin kelvoton aines, minkä jälkeen kohta paikattiin kohdasta riippuen vanhalla, hyväkuntoisista hirsistä saadulla, tai uudella puulla. Lisäksi paikattaviin kohtiin laitettiin tervaa ja pellavaa. Alla on kuvasarja tienpuoleisesta päätynurkasta, josta alkoi laudoituksen poistamisen myötä paistamaan päivä sisään. Nurkkien läheisyydessä oli useita huonokuntoisia ja lahoja kohtia. Tämä johtuu luultavasti siitä, että talon alkuperäiset ristinurkat on sahattu tasaisiksi, mistä on seurannut ilmavuotoa ja lahoa. Nurkkien sahaus on tehty oletettavasti talon ensimmäisen lautaverhouksen yhteydessä.



Tuvan päätyseinää ulkopuolelta
ennen kengitystä.
 
 
Reikä päätynurkassa.


 Huonoa puuainesta poistettu reiän ympäriltä.
 Vasemmanpuoleisen seinän alaosaa paikattu
 ja tervattu.


Reikä tilkitty ja sen ympärys osittain paikattu.
 
Reiällinen nurkka korjattu ja osa paikoista tervattu.

                     Pellavaa paikan ympärillä tienpuoleisessa seinässä.

 
Tällä hetkellä tuvan seinät ovat edelleen hirrellä, mutta suunnitelmana on tapetoida seinät ja laittaa niihin puolipaneelit. Paljas hirsi seinäpintana olisi upea, mutta nämä seinähirret ovat sitä tarkoitusta varten liian tummat. Emme myöskään halua sulkea hirren pintaa mitenkään, joten maalaaminen ei tule kysymykseen. Lopuksi vielä kuva hirsityömaalta.



Näinkin tunnelmallisessa valaistuksessa voi
hirsitöitä tehdä.






4 kommenttia:

  1. No kah, tälläinenekin blogi on siis olemassa- onneksi lisäsit minut piireihisi, jotta löysin tänne!

    Ryhdyn saman tien lukijaksi...

    pientilanukko.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Hei Pientilan Ukko! Mukavaa, että pistäydyit. Tervetuloa uudelleen!

    VastaaPoista
  3. I don't need to translate to see what your doing here. You have my sympathies, I've been there and done it myself. Good luck with you project and thanks for visiting my blog.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Bill, and thanks. We've been working for many years now, and there is still a huge amount of work that needs to be done before we can move in. However, the journey is as important as the goal, isn't it? =)

      Poista