lauantai 7. maaliskuuta 2015

Tuoko hevosenkenkä sokkelissa onnea?

Tiesimme jo taloa ostaessamme, että kammarin pohjoiskulman sokkeli olisi korjattava. Kulma oli nimittäin silminnähden vajonnut, ja ongelmaa oli ilmeisesti yritetty ratkaista asettamalla vajoaman seurauksena syntyneeseen aukkoon puupalikoita ja muuta sälää. Onnettoman näköinenhän se kulma oli, kuten ensimmäisistä kuvista näkyy.

Kammarin lattian kunnostuksen yhteydessä havaittiin, että lattian perustuksena ollut betonilaatta oli murtunut. Tästä löytyy kerrontaa ja kuvia postauksesta Kammarin lattian uusiminen. Alun perin kammarissakin on ollut lattian alla multapenkki, lattia on muutettu betoniperustaiseksi sotien jälkeen.

Betonilaatta oli valettu  kiinni sekä sokkeliin että pönttöuuniin, ja sokkelin pohjoiskulman pettämisen seurauksena laatta oli murtunut. Koska rakenne oli kauttaaltaan yhtenäinen, eli sokkelin liikahtaminen vaikutti myös huoneen toisella laidalla olevaan uuniin, oli onni onnettomuudessa, että laatta oli murtunut ennen kuin pohjoiskulman painuminen ehti vaurioittaa uunia. Uusiessamme lattian valoimme betonilaatan kolmessa osassa ja jätimme sen irti sokkelista, jotta vastaavanlaiset vauriot voitaisiin ennaltaehkäistä. Uunin ympärys on valettu muusta lattiasta erikseen jotta laatalla olisi tarvittaessa liikkumavaraa.



Sokkeli ennen korjausta.

Vajonnut kulma ja aiemmat korjauskokeilut.

Kulma korjattiin samoihin aikoihin kammarin lattian kanssa. Ensin ongelmakohta erotettiin sokkelin tienpuoleisesta, ehjästä osasta. Tämän jälkeen se siirrettiin pois paikaltaan ja hajotettiin. Kulmassa oli käytetty betonin lisäksi kiviä sekä erilaisia metalliesineitä (mm. yksi hevosenkenkä) ja kettinkiä pitämään rakennetta koossa. Suurimmat kivet otimme talteen, koska hyviä kiviä tarvitaan aina.


Kulma on irrotettu paikaltaan, tunkit tukevat
hirsikehikkoa.


Kulma saatiin siirtymään, mutta ihan helppoa
se ei ollut.

Siirtämisessä käytettiin tunkkeja sekä
seinän ulkopuolella...


...että sisällä kammarissa vanhaa
betonilaattaa vasten.

Kulma siirretty paikaltaan. Betonin seassa on
kivenlohkareita ja metalliesineitä.

Vanha kulma palasiksi rikottuna.

Isoimmat sokkelin sisällä olleista kivistä
otettiin talteen tulevaa käyttöä varten.

Vanhaan ehjään sokkeliin laitettiin ruuveja
pitämään vanha ja uusi osa yhdessä.

Kun vanhan kulman jäännökset oli saatu siivottua paikalta, kaivoimme paikalle kuopan uuden kulman perustusta varten. Kuoppaan laitoimme lecasoraa ja rakennetta tukevan, muotoon taivutetun metalliverkon. Sitten valoimme kuoppaan betonin, joka sai kovettua ennen varsinaisen sokkelin tekoa. Kulmaa varten rakennettiin muotti, johon betoni valettiin. Sokkelin edustalle sijoitettiin 10 cm paksuudelta routalevyä, kuten muuallekin talon ympärille.



Uuden kulman perustaa.

Betoni kovettuu muovin alla.

Uuden kulman muotti paikallaan. Tunkki
tukee hirsikehikkoa.

Uusi kulma sisäpuolelta...

...ja ulkopuolelta.

Kaivanto routalevyille.

Levyjä asetetaan paikoilleen. Koemakaaja
levyjen päällä.

Sokkelin edusta peitettynä.

2 kommenttia:

  1. Hyvä, hyvä, noin sitä pitää korjata! :D Ainoo vaan, että seuraatte nyt sitä, etteivät hyvin perustettu routimaton uusi osuus ja vanha mahdollisesti routiva osuus liiku toisiinsa nähden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pientilan Ukko, ja kiitos kommentistasi! =) Vanhan osuuden eteen laitoimme myös levyä 10cm paksuudelta, mutta tottahan sitä seurataan, liitoskohtaa varsinkin.

      Poista