sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Ovenkarmin uusi elämä

Vintin pihanpuoleisen ikkunan karmi on ollut työn alla kuluneen viikon aikana. Itse ikkuna kunnostettiin jo aiemmin, kuvia siitä löytyy täältä. Tässä ikkunassa ei ollut lainkaan karmia. Siihen aikaan kun ostimme talon, oli ikkuna ainoa sisäänkäynti vintille, koska kulku sisäkautta sinne oli suljettu seinärakenteella. Ikkuna oli ulkopuolelta ruuvattu kiinni vuorilautoihin, ja ruuvaukset olivat vaurioittaneet puitteita. Aiemman käyttäjän ajatus oli ilmeisesti ollut saada ikkuna tarvittaessa kokonaan irrotettua aukosta. Nyt pihanpuoleisessa päätykolmiossa on saranoillaan auki kääntyvä ikkuna.

Karmimateriaalia ikkunalle löytyi tallista. Tallin ovien uusimisen yhteydessä pääsimme käsiksi uskomattomaan maailmanlopunviritykseen, joka näkyy alla olevassa kuvassa. Kyseessä oli siis tallin vanhan oven karmi, joka oli modernin oven ympärillä. Uskomattominta tuossa revohkassa on se, että vanha ovi on katkaistu uuden tieltä, ja sen yläreuna on jätetty paikalleen. Ei siis poistettu, vaan katkaistu! Komeuden kruunaa uretaanivaahto, jota on jonkin aiemman remontin yhteydessä pieteetillä sullottu tilan jokaiseen rakennukseen. Kyseinen tökötti on yhtä vastenmielistä kuin lasivilla, jota myös oli kosolti sekä tallissa että päärakennuksessa.


Tallin oviaukon yläpuolella näkyy vanhan oven
yläreuna ja karmi.
 
Pääasia tässä ei kuitenkaan ole edellisten remontoijien tekemät ratkaisut, vaan se, että oven karmi osoittautui hyväkuntoiseksi alennustilastaan huolimatta. Tallin modernit ovet hävitimme, mutta karmin hävittäminen olisi ollut virhe. Olemme tilan kaikissa rakennuksissa pyrkineet ottamaan talteen ja hyödyntämään kaiken vanhan ja käyttökelpoisen luonnonmateriaalin, jonka olemme rakenteista joutuneet poistamaan. Oli hyvä, että tallin vanhalle, pihkaiselle ja hyväkuntoiselle ovenkarmille löytyi uutta käyttöä,ja miksi ostaa ehdoin tahdoin uutta puuta satavuotiaaseen taloon, jos saatavilla on tarkoitukseen sopivaa vanhaa?


Ovenkarmi käsittelyssä. Karmia piti
muotoilla ikkunaan sopivaksi, koska ikkunan
puite ei ollut suora.
 
  
Pesu vedellä ja kristallisoodalla.

Yläreunan lisäksi ainoastaan tämä siivu oli
jäljellä tallin vanhasta ovesta. Onneksi oli,
sillä saimme tästä saranat ikkunaan.


Saranan upotus ikkunan puitteessa.
 
  
Saranoiden paikat tervattiin.
 
  
Saranat paikoillaan ikkunan puitteessa.
 
 
Ikkuna, karmi ja saranat.
 
 
Päätyseinän ylin hirsi, jonka yläpuolelle tehtiin
tila karmille. Hirrellä on oletettavasti ikää yli
sata vuotta ja sen pinta on toukan syömä, mutta
heti pinnan alla on niin hyvää puuta. Hieno!
 

Karmi paikallaan ikkuna-aukossa. Aukkoa täytyi
suurentaa, koska vanha aukko oli sovitettu
karmittomalle ikkunalle.
 

Karmi ja ikkuna paikallaan.
 
  
Päätykolmio uudella ikkunankarmilla 
vuorilautoja vailla. Päädyn kunnostus jatkuu
kolmion ulkovuorauksen vaihdolla.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti