keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Romahdus

Muutama vuosi sitten, erittäin runsaslumisena talvena, tallin "terassin" katos luovutti. Emme olleet tehneet sille vielä siihen mennessä mitään, mutta rakenteen petettyä meidän oli pakko ryhtyä toimeen. Muualla tallirakennuksessa oli tähän mennessä tehty jo aika paljon töitä. Runko oli oikaistu edellisenä kesänä, siitä kerrotaan postauksessa Tallinraivaustyötä. Myös vanhan navetan rupeama oli jo tässä vaiheessa aloitettu. Navetta-asiaa löytyy otsikon Siistiltä näyttää alta.

Sinä vuonna tammikuussa tuli melko lyhyen ajan kuluessa todella paljon lunta. Poistimme sitä pihapiirin kaikkien rakennusten katoilta, mutta tallin katoksen kohdalla työpanos ei riittänyt. Kolme vuorokautta lumenpudotuksen jälkeen vastassamme oli yllättäen lumeen hautautunut kasa, josta sojotti tolppaa ja muovista katemateriaalia.

Katoksen romahtaminen oikeastaan vain odotti tapahtumistaan, näin jälkeenpäin ajateltuna. Rakenne oli ollut pystytetty ohuiden alumiinitolppien varaan, ja se näytti huteralta. Ei siis ihme, että näin kävi, mutta onneksi kukaan ei jäänyt alle.

Teimme vanhan katoksen tilalle uuden, joka ei taivu isonkaan lumikuorman alla. Uudessa katoksessa ei ole lainkaan tilaa vieviä ja liikkumista rajoittavia tolppia, vaan sitä tukee tallin seinän lävistävät nelosneloset. Kate on aaltopeltiä, kuten tallin kattokin. Samassa yhteydessä laitoimme vanhan navetan kattoa tukemaan kaksi paksua pylvästä, jotka ovat kierrätystavaraa, saatu vanhasta (käytöstä poistetusta!) vipumajakasta.


Vanha katos vielä tolpillaan.


"Romahtaako tämä, jos päästän irti?" Vanhan
navetan ja tallin välisen seinän jälleenrakennusta
aloitellaan. Vanha katos tolppineen näkyy takana.


Lunta pudotettiin katolta useaan otteeseen
lyhyen ajan sisällä.


Romahtanut ja lumen alle hautautunut katos vain kolme
päivää edellisen lumenpudotuksen jälkeen.


Uuden katoksen kannatinpalkit paikoillaan.
 
Kannatinpalkit lävistävät seinän ja tukeutuvat
tallin kattoon.


Kannatinpalkin aukko pylväässä vanhan
navetan nurkalla.
 


Katoksen kannatinpalkkia sovitetaan pylvääseen.


Kannatinpalkit ja katosta tukeva pylväs paikoillaan.


Katoksen saunanpuoleista päätä.


Uusi katos valmiina muutama kuukausi
romahduksen jälkeen. Tallin koko julkisivu
on saanut uuden ilmeen.


Katoksen alapintaa.

Katoksen aaltopelti  on otettu tallin saunanpuoleisessa päädyssä olleen ja tähän mennessä jo osittain puretun "lisärakennuksen" katolta. Sekä katos että tallin katto ovat nyt molemmat samaa materiaalia, ja sopivat toisiinsa paljon aiempaa paremmin. Vanhan katoksen kate oli mustaa muovia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti